Jaarlijkse controle

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het belangrijk om voor controle naar de tandarts te gaan. Tijdens de (half)jaarlijkse controle checkt uw tandarts of mondhygiënist de conditie van uw tanden en tandvlees. Samen zorgen wij ervoor dat u geen onnodige behandelingen hoeft te ondergaan.

Implantologie

Implantaten zijn kunstwortels, meestal gemaakt van titanium, die in de kaak worden aangebracht en bedoeld zijn om verloren tanden en kiezen te vervangen. Implantaten steken door het tandvlees heen om houvast te bieden aan een kroon, gebitsprothese of vastzittende brugconstructie.

Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk zijn tandheelkundige restauraties die worden gebruikt om beschadigde of ontbrekende tanden te repareren of te vervangen. Een kroon is een tandvormige kap die over een beschadigde of verzwakte tand wordt geplaatst om zijn kracht, vorm en functie te herstellen.

Een brug is een tandheelkundig hulpmiddel dat wordt gebruikt om een of meer ontbrekende tanden te vervangen door een kunstmatige tand of tanden te verankeren aan de aangrenzende natuurlijke tanden of tandheelkundige implantaten. Bruggen kunnen van dezelfde materialen worden gemaakt als kronen. Zowel kronen als bruggen worden op maat gemaakt om te passen bij de grootte, vorm en kleur van de natuurlijke tanden van u als patiënt.

Deze restauraties kunnen het uiterlijk en de functie van beschadigde of ontbrekende tanden verbeteren, terwijl ze ook verdere schade voorkomen en helpen om de uitlijning van de resterende natuurlijke tanden te behouden.

Protheses

Een prothese (ook wel kunstgebit genoemd) vervangt één of meerdere tanden of kiezen, of zelfs alle tanden of kiezen. Een prothese kan worden gebruikt als iemand al zijn of haar natuurlijke tanden heeft verloren, of wanneer sommige tanden of kiezen ontbreken.

Er zijn twee soorten prothesen: partiële en volledige prothesen. Een partiële prothese vervangt één of meer ontbrekende tanden of kiezen en wordt bevestigd aan de resterende tanden of kiezen met behulp van klemmen of clips. Een volledige prothese vervangt alle tanden en kiezen in de mond en wordt ondersteund door het tandvlees en de kaak.

Tandprothesen worden op maat gemaakt om comfortabel en functioneel te passen in de mond. Ze kunnen helpen bij het herstellen van de functionaliteit van de mond, evenals de esthetiek van het gezicht.

Kinderen

Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Hierdoor kunnen zij wennen aan de tandarts en alvast een band opbouwen. De eerste keer dat u uw kind meeneemt kunnen zij wennen aan de tandarts, de tandartsstoel, de instrumenten die worden gebruikt en er kan een korte inspectie van de mond worden plaatsgevonden.

Klaar om te lachen?

Poetsinstructie

Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd te leren hoe ze goed hun tanden moeten poetsen om een goede mondgezondheid te behouden en tandheelkundige problemen te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips voor een poetsinstructie voor kinderen:

Begin vroeg: Begin met het poetsen van de tanden van je kind zodra de eerste tand doorkomt. Zo raakt je kind gewend aan de routine van tandenpoetsen en ontwikkelt het goede gewoonten voor mondhygiëne.

Kies de juiste tandenborstel en tandpasta: Gebruik een zachte tandenborstel die geschikt is voor kinderen en een fluoride tandpasta die speciaal is ontworpen voor kinderen. Zorg ervoor dat je niet te veel tandpasta gebruikt.

Leer de juiste poetsmethode: Leer je kinderen de juiste techniek om hun tanden te poetsen. Dit omvat het gebruik van kleine cirkelvormige bewegingen om alle tanden en het tandvlees zachtjes te poetsen.

Maak tandenpoetsen leuk: Gebruik liedjes, stickers of beloningen om tandenpoetsen leuk te maken voor kinderen.

Poets samen met je kind om te laten zien hoe het moet en om de motivatie van je kind te vergroten.

Stimuleer regelmatig poetsen: Moedig je kind aan om tweemaal daags twee minuten te poetsen en controleer regelmatig of ze hun tanden goed poetsen.

Bezoek regelmatig de tandarts: Maak regelmatig afspraken met de tandarts voor controle en reiniging van het gebit van je kind.

Door deze stappen te volgen, kan je je kinderen leren hoe ze hun tanden goed moeten poetsen en zo een goede mondgezondheid ontwikkelen.

Fluoride

Fluoride is een veilige en effectieve manier om cariës/ gaatjes te voorkomen. Het is effectief in het voorkomen van tandbederf, omdat het tanden helpt te remineraliseren en het glazuur sterker maakt. Het kan beginnende gaatjes helpen herstellen en voorkomen dat nieuwe gaatjes zich gaan ontwikkelen.